آیت ا… حاج شیخ محمّد علی علمی اردبیلی فرزند میرزا علی از علماء و مجتهدین و اساتید معاصر است . روز ۱۳ رجب سال ۱۳۲۷ ه ق / مرداد ۱۲۸۸ ه.ش در روستای سولا ( از توابع شهرستان نمین ) در یک خانواده مذهبی به دنیا آمد . تا سن ۱۳ – ۱۲ سالگی نزد میرزا غلام و ملا مظفّر درس آموخت و سال ۱۳۴۰ ه.ق برای ادامه تحصیل به اردبیل رفت و در مدرسه حاج « ملّا ابراهیم » حجره ای گرفت و سطح اوّلیّه را خدمت میرزا طاهر اردبیلی فرا گرفت و سطوح عالی را در محضر آیت ا… حاج میرزا ابراهیم کلانتر ( م : ۱۳۴۳ ه.ق ) و میرزا علی اکبر مجتهد اردبیلی ( م ۱۳۴۷ ه.ق ) آموخت . پس از درگذشت میرزا علی اکبر و در همان سال ، در حالی که بیش از بیست سال نداشت ، به مشهد آمد و دوره خارج را خدمت آیات میرزا محمّد آقازاده ، حاج آقا حسین قمّی ، سید یونس اردبیلی و اشرف شاهرودی آغاز کرد . بعد از واقعه مسجد گوهرشاد به قم رفت و مدّتی از محضر آیت ا… العظمی حائری یزدی ، مؤسّس حوزه علمیّه قم استفاده کرد و در اواخر سال ۱۳۱۵ ه.ش پس از فوت مرحوم حائری ، درس آیات سیّد صدرالدّین صدر ، سیّد محمّد خوانساری و سیّد محمّد حجّت کوه کمره ای شرکت نمود و در شمار نزدیکان آیت ا… کوه کمره ای درآمد و کم کم خود به تدریس سطوح عالی پرداخت . سال ۱۳۲۲ ه.ش برای تکمیل تحصیلات خود به نجف رفت و به حلقه ی درس آیات عظام سیّد ابوالحسن اصفهانی ، علّامه شیخ محّمد علی کاظمینی خراسانی و حاج شیخ موسی خوانساری پیوست و پس از فوت آن ها مدّت بیست سال ( ۱۳۸۲ – ۱۳۶۲ ه.ش ) از محضر آیت ا… حاج شیخ حسین حلّی بهره برد و پس از اخذ اجازه اجتهاد از آیت ا… سیّد ابوالحسن اصفهانی به ایران آمد . او از آیت ا… العظمی میلانی نیز اجازه ی روایت داشت .

آیت ا… علمی در سال ۱۳۳۳ ه.ش پس از تشرّف به مکّه و دیدار علمای نجف به درخواست مؤمنین اردبیل به اردبیل آمد و پس از مدّت اندکی به مشهد رفت و به توصیه آیت ا… العظمی میلانی در این شهر رحل اقامت افکند و در مدرسه میرزا جعفر به تدریس پرداخت و پس از چند سال به دلیل تعمیر مدرسه، درس را به منزل خود انتقال  داد .

تقریرات دو دوره اصول آیت ا… شیخ حسین حلّی ، یک دوره متأجّر بر اساس مکاسب شیخ انصاری از اوّل بیع تا عقد و نسیه ، شرح استدلالی عروه الوثقی ، رساله ای در اجتهاد و تقلید توضیح المسائل تحت عنوان ذخیره المعاد و دوره معارف اسلامی و کتاب صلوه از آثار علمی مرحوم علمی است . او اعتنایی به سلیقه ها و تقلید های سنّتی نداشت . حقّ استاد را محترم می شمرد و سرانجام روز جمعه ۱۱ مرداد ۱۳۶۶ ه.ش در ۷۸ سالگی دار فانی را وداع گفت و جنازه اش در غرفه ۲۶ واقع در ضلع جنوبی نزدیک گوشه ی غربی صحن نو دفن شد .( مجلّه نگاه حوزه ، ش ۲۴ ، س دوّم ، غلامرضا جلالی ، اسفند ماه ۱۳۷۵ ، ص ۵-۹ ) [کتاب مشاهیر مدفون در حرم رضوی – جلد اوّل : عالمان دینی ، ابراهیم زنگنه قاسم آبادی – ۱۳۸۲ – ص ۲۱۷]