استاد نادعلی همدانی

استاد نادعلی همدانی

گفت وگو((ایران))

با استاد نادعلی همدانی

نادعلی همدانی متولد ۱۳۱۲ اردبیل است و تاکنون نزدیک به ۳۵ اثر از رمان تاریخی تا نمایشنامه و بیوگرافی و مجموعه داستان اعم از تألیف و ترجمه، منتشر کرده است. رمان ولگرد اولین اثر او که یک رمان تاریخی است درسال ۱۳۳۱ منتشر شد. «پدرم ستارخان»، «حماسه بابک خرمدین» ، «مدرس، سی سال شهادت»، «پیشگامان استقلال ایران»، «درد عشقی که مپرس» عناوین بخشی از دیگر آثار او است. نادعلی همدانی سال ها در نشریاتی چون، کیهان و اطلاعات به عنوان نویسنده و خبرنگار کار کرد و بعد ها وارد تلویزیون شد و تله تئاترهای بسیاری نوشته است.

آقای همدانی چرا حوزه کارتان اینقدر وسیع است. تألیف ، ترجمه، رمان تاریخی، داستان، نمایشنامه، خاطرات…
من شخصاً دوست داشتم فقط داستان نویسی را دنبال کنم. وقتی از اردبیل در سال ۱۳۳۰ برای مجله علمی مهدی آذریزدی در ۱۲ شماره داستان دنباله دار نوشتم. از من خواست ادامه بدهم و داستان را در ۵۲ شماره تمام کرد که سال بعد به نام «ولگرد» در قالب یک کتاب منتشر شد. بعد از دیپلم هم در کیهان شروع به کار کردم و از سال ۳۶ در اطلاعات بانوان که سردبیرش ایرج مستعان بود. داستانهای تاریخی نوشتم. «پریسا» ، «سوگند» و «زیبای سرخپوش» حاصل کارمن در آن سال هاست.
پیشگامان استقلال» هم گویا در ردیف آثار تاریخی شما جای می گیرد؟
این کتاب در واقع مجموعه هفت قصه تاریخی است. از ابومسلم خراسانی تا حمزه سیستانی را در قالب داستان کوتاه نوشته ام. سیاه جامگان خونخواهان، سند باد، استاذسیس، هاشم المقنع، مبارزان آن سوی رود، عناوین این داستان ها هستند، نقاب دار نخشب (المقنع) و دلاور سیستانی (حمزه سیستانی) جزو آخرین قهرمانانی بودند که برای استقلال ایران با عرب ها می جنگیدند. بعد دوره بابک خرمدین است که ۲۲ سال طول می کشد. بعد دوران یعقوب لیث و سامانیان است که دولت های ایران شکل می گیرند.
شیوه استفاده شما از منابع چگونه است یعنی چقدر به روایت تاریخ و فا دارید و چقدر موضوع داستانها ، زاده تخیل شماست؟
من معمولاً هسته اصلی داستان را از منابع تاریخی می گیرم و بیشتر حوادث و رویدادهای داستان ، زاده تخیل من است. چون پیرامون هر شخصیت تاریخ بیش از چند صفحه نظر نمی دهد. وقتی مثلاً تاریخ کرمان باستانی پاریزی را می خواندم دو تا قصه براساس کتاب ایشان نوشتم.