جنگل فندقلو

جنگل فندقلو

دوست عزیزم آقای علیرضا محمدی خانقاه مدیر وبلاگ نمین خانقاه سفلی کامنت گذاشته و اعلام کرده: در مورد پستی که تاریخ (۱۴تیر۱۳۸۶)در مورد فندقلو نوشته اید به جهت بهتر شناساندن جنگل فندقلو، نام روستای خانقاه سفلی رابنویسید به دلیل این که زمین های زراعی و چمن زار اطراف جنگل فندقلو حتی خود این قسمت از جنگل (پارک جنگلی)در تملک زمین های کشاورزی خانقاه سفلی می باشد. و از زمان های بسیار دور این قسمت از جنگل را (خنی مشه سی)می نامند. به همین منظور و برای روشن شدن موضوع، عین نوشته های ایشان در خصوص جنگل فندقلو را در این پست آپ میکنم

 درقسمت جنوب شرقی روستای خانقاه سفلی جنگلی به نام فندقلو وجود دارد که محصول آن فندق می با شد این جنگل زیبا به سه قسمت اصلی ۱- فندقلوبزرگ (بویوک مشه) ۲- فندقلو کوچک (عسی قیران)( کاظم مشه سی) تقسیم شده است که حد فاصل این دو ۷۰۰ متر و ما بین این دو فندقلو جاده قدیم اردبیل به آستارا وچند زمین زراعی قرارگرفته است..که هر کدام از این سه قسمت اصلی را درپایین توضیح خواهم داد. در ایجاد این جنگل زیبا دست بشر دخالت نداشته بلکه دست قدرتمند طبیعت این طلای سبز را در این منطقه از جهان به وجود آورده است که جزء سرزمین خانقاه سفلی محسوب می شود و یکی از زیبا ترین و بهترین گردش گاه های خانقاه سفلی و منطقه نمین واستان اردبیل به شمار می آید. اشاره به اینکه از سال ۱۳۵۷ سازمان منابع طبیعی با همکاری آموزش وپرورش واز سال۱۳۷۵ شهرداری نمین در بیشتر زمین های زراعتی اطراف این جنگل تأسیسات تفریحی و گردشی را ایجاد نموده اند که در فصل بهار و تابستان هر سال مردم استان اردبیل واستان های دیگر از این تأسیسات بهره مند می شوند و دانش آموزان ودانشجویان وسایر سازمان های دولتی به عنوان اردوی علمی و تفریحی ازاین ناحیه دیدن می نمایند.

وسعت این جنگل طبق اعلام اداره کل منابع طبیعی استان اردبیل در حدود ۸۵ هکتار می باشد که از مناطق مختلف تشکیل یافته و به نام های گوناگون محلی خانقاه سفلی خوانده می شود. فندقلو بزرگ به دو ناحیه اصلی شمالی وجنوبی تقسیم گردیده است. ناحیه شمالی آن( قوزی)یعنی پشت به آفتاب وناحیه جنوبی آنرا( گونی) یعنی رو به آفتاب می گویند. حد فاصل این دوناحیه را( تیره) خوانده می شود. هر دو ناحیه به اقسام متعدد تقسیم گردیده وبا نامهای مخصوص محلی شناخته می شود.

تقسیمات ناحیه قوزی فندقلو: ۱-(ممیش بگین کی)توضیح: مال محمد بیگ ۲-(جمال قران)توضیح: راهی که جمال برای وارد شدن به داخل جنگل بریده بوده ۳-(محمد چپری)توضیح:محمد برای خودش با حصار جدا کرده بوده.

ممش بگین کی): این منطقه در قسمت مغرب ناحیه شمالی قوزی قرار دارد ودرختان این منطقه از جنگل نسبت به سایر مناطق بلندتر و رفت آمد مشکل تر و فندق کمیاب می باشد.

جمال قران): این منطقه در قسمت مرکزی ناحیه شمالی قوزی واقع است وچون شخصی به نام جمال خان این نقطه از جنگل را برای راه کشاورزی آماده ساخته بود بنابراین این منطقه از جتگل را بنام جمال قران گفته شده است درختان این منطقه کوتاه وفندق های آن ریزمی باشد.

محمد چپری): در قسمت مشرق ناحیه شمالی قوزی قرار گرفته است و چون شخصی بنام محمد این ناحیه از جنگل را با چوب محصور کرده بوده به همین جهت این منطقه را محمد چپری گفته اند.فاصله درختان این ناحیه از جنگل نسبت به سایر جاهایش زیاد تر است و فندق این ناحیه درشت تر و زود رس می باشد.

تقسیمات ناحیه گونی فندقلو: ۱-(اوست یول) توضیح: راه بالا ۲-(سو داغیلان)توضیح: جایی که آب پخش می شود ۳-(علی اکبر قیران یولاغی)توضیح:کسی بنام علی اکبر راهی برای عبور از داخل جنگل باز کرده بوده

اوست یول): این ناحیه به وسیله جاده ای تقریبا به عرض ۳ متر بنام اوست یول به دو قسمت تقسیم شده است. و از درختان انبوهی پوشیده شده است که درختان این قسمت از جنگل بلندتر و نزدیک به هم هستند و خوکهای وحشی به علت تراکم و انبوهی درختان برای حفظ جان خود به این ناحیه از جنگل پناه می برند در ضمن فندق های این قسمت تا آخرهای فصل پاییز بر روی درختان دیده می شود.

سوداغیلان): این مناطق درقسمت جنوبی اوست یول واقع اند وچون در مواقع بارانی آب حاصل از باران های موسمی از این دو نقطه به طرف جاده اصلی گیلان جریان پیدا می کندبه همین علت به این دو ناحیه سو داغیلان گفته می شود و درختان این منطقه بلند وکشیده و قندق های آن بزرگ ولی کم می باشد

علی اکبر قیران یولاغی): در قسمت شمال شرقی گونی قرار گرفته و از چهره این قسمت از جنگل مشخص است که فندق های درشت و زود رس به بار می آید.

فندقلو کوچک یا همان (عسی قیران) : این جنگل کوچک در روبروی جنگل بزرگ (بویوک مشه) واقع شده است که جاده قدیم اردبیل به آستارا در میان این دو جنگل قرار گرفته است و محصول این بیشه هم فندق می باشد. شخصی به نام عسگر بیشترین فعالیت تخریب و قطع درختان از جانب وی در زمان های قدیم صورت گرفته است به همین علت نام این جنگل را عسی قیران گذاشته اند.

 جنگل فندقلو

جنگل فندقلو

فندقلو (کاظم مشه سی):در شمال شرقی عسی قیران و در شمال بویوک مشه قرار گرفته که محصول این جنگل کوچک نیز فندق می باشد. و چون زمین های زراعی کاظم در اطراف این جنگل کوچک بوده به همین خاطر این قسمت از جنگل را کاظم مشه سی می نامند.وسعت این دو جنگل کوچک عسی قیران و کاظم مشه سی بر اساس گزارش منابع طبیعی جنگل استان اردبیل ۱۴ هکتار می باشد.

موقعیت جغرافیایی منطقه فندقلو:

منطقه فندقلو بین طول جغرافیایی ۳۸/۲۵ وعرض جغرافیایی ۸۴/۴۰ قرار گرفته و حداقل ارتفاع آن از سطح دریاهای آزاد ۱۵۰۰ متر وحد اکثر ۱۸۵۰متر می باشد که ازطرف شمال به راه شوسه قدیم اردبیل آستارا واز طرف مغرب به روستای آرپاتپه محدود است. مساحت کل این جنگل که در تملک خانقاه سفلی قرار گرفته است ۸۵ هکتار می باشد.

آبو هوای منطقه فندقلو:

هوای این ناحیه به علت قرار گرفتن در ارتفاعات محال ویلکیج دارای تابستان بسیار خنک ومطبوع و زمستانی سرد ومرطوب است. این منطقه در قسمت مشرق اردبیل ودر نزدیکی انتهای ضلع غربی استان گیلان شهرستان آستارا واقع شده و از رطوبت دریای خزر بهره می گیرد و ریزش باران های فصلی و وجود مه های دایمی رطوبت منطقه فندقلو را به حد کافی تامین می نماید.

حیاط وحش منطقه فندقلو:

جانورانی از قبیل :گرگ – روباه -خوک وحشی-خرگوش-جوجه تیغی-آهو-پرندگانی از قبیل:عقاب سیاه-بلدرچین-هدهد-قرقاول-کبک-چکاوک-کلاغ سیاه-کلاغ ابلق-قجله دراین منطقه زندگی می کنند.

پوشش گیاهی منطقه:

ساختار جنگل فندقلو واقع در خانقاه سفلی از لحاظ آمیختگی گیاهی شامل درختان فندق-بلوط-راش-ازگیل-آلوچه-زالزالک-ال اسبی-گیلدیک می باشد و گونه های علفی منطقه مانند نسترن-تمشک-خاس-پامچال- بابونه-سرخس-بنفشه وحشی-گل گاو زبان-توت فرنگی وحشی دراین ناحیه یافت می شود.